Ohjeita

Tupo-tallikissa pitää huolehtii että kaikki tapahtuu kuten pitää.

Miten retki tai vaellus varataan?

Soita ja tee varaus etukäteen puh. 050-4361921, klo 17-20 on paras aika soittaa. Tiedustelut sähköpostitse info(at)yllaksenvaellushevoset.fi. Sähköpostitse en valitettavasti voi ottaa varauksia vastaan, koska saattaa olla päiviä jolloin en ehdi lukea sähköpostia. Sesonkiaikaan (joulunaika, hiihtolomaviikot 8, 9 ja 10 sekä pääsiäinen) ratsastus kannattaa varata ajoissa, mikäli haluaa osallistua tiettynä päivänä/aikana tai kyseessä on isompi ryhmä, mutta vapaita paikkoja löytyy useimmiten myös viime hetken varaajille. Aina kannattaa soittaa ja kysyä!

Olethan rehellinen kuvaillessasi ratsastustaitoasi, että voimme varata mahdollisimman hyvin juuri sinulle sopivan ryhmän ja hevosen. Toivomme ratsastajien tulevan mielellään paikalle 30 min ennen retken alkua, niin voimme katsoa rauhassa vaatetusta, kengät ja kypärät.

EMME JÄRJESTÄ TALUTUSRATSASTUSTA.

Suosittelemme perheen pienimmille Dacaben husky-ja hevosretki nimistä paikkaa.


Kuinka peruutan retken tai vaelluksen?

Pidätämme oikeuden peruuttaa tai siirtää retki tai vaellus ylivoimaisen esteen tai luonnonolosuhteiden takia. Varaukset ovat sitovia. Mikäli joudut perumaan varauksen, on sen tapahduttava puhelimitse (ei sähköpostitse tai tekstiviestillä) vähintään kolme päivää ennen retkeä. Muussa tapauksessa veloitamme 50% retken hinnasta ja mikäli ei ilmoita peruutuksesta kahta tuntia aiemmin tai ei ilmesty paikalle, veloitamme 100% retken hinnan. Leireillä peruutusehdot määritellään erikseen.

Voinko maksaa pankki- tai luottokortilla?

Meillä voit maksaa käteisellä, pankkikortilla, Visa- ja Visa Electron, MasterCard- ja Maestro-luottokorteilla. Lähimmät pankkiautomaatit Äkäslompolossa Jounin Kaupalla ja Kolarin keskustassa.

Missä talli on ja miten sinne pääsee?

Katso > Yhteystiedot & Kartta

Miten pukeudun ja mitä varusteita saan teiltä?

Tallilta saat meiltä lainaksi pakollisen kypärän, talvella kypärämyssyn, jalkineet + villasukat, tarvittaessa haalarin sekä kesällä kypärän lisäksi tarvittaessa sadetakin ja kumisaappaat. Syyskeleillä on hyvä varata mukaan omat lämpimät sormikkaat. Mikäli sinulla on omat ratsastus- tai ulkoiluvarusteet, voit käyttää niitä. Emme korvaa omien vaatteiden likaantumista tai rikkoutumista. Pukeudu sään mukaan. Kylmällä ilmalla on hyvä varata reilusti lämmintä vaatetta haalarin alle. Mukavat, joustavat (ei liukaspintaiset), urheiluun ja ulkoiluun sopivat vaatteet käyvät myös ratsastukseen. Jalkineina käyvät korolliset saappaat tai tukevat jalkineet, joihin mahtuu tarpeen mukaan villasukka.

Omilla varusteilla ratsastamaan tuleminen

Halutessasi voit ratsastaa omilla varusteillasi (kypärä,kengät, turvaliivi ym). Olethan tietoinen, että samoilla varusteilla EI SAA liikkua tallilta

toiselle tautien leviämisen välttämiseksi.Varusteet (kypärä, kengät, turvaliivi) tulee olla desinfioitu Virkon S nimisellä aineella tai varusteet voi laittaa 80 asteiseen saunaan vähintään tunniksi. Vaatteiden tulee olla puhtaat eli pestyt. Kiitos ymmärryksestä ja vaivannäöstä.

Minkälaisia hevosenne ovat?

Hevosemme on valikoitu ja koulutettu vaelluskäyttöön sopiviksi. Hevoset ovat erilaisia, laumasta löytyy herkempiä ratsastettavia kokeneille ratsastajille sekä hevosia, joilla on tilannetajua ymmärtää myös kokematonta ratsastajaa. Hevoset-sivulta löydät enemmän tietoa ja kuvia hevosista. Hevonen on eläimenä lauma- ja saaliseläin, jonka ominaisuuksista löytyy tietoa esim. Wikipediasta.

Kuka voi lähteä retkelle tai vaellukselle?

Vuosien varrella retkillemme on osallistunut hyvin monenlaisia ihmisiä, joita on yhdistänyt halu ratsastaa ja nauttia olostaan luonnossa hevosen selässä. Parhaimmillaan ratsailla on kolme sukupolvea, kokeneesta aktiiviratsastajasta oman unelmansa viimein toteuttaneeseen ensikertalaiseen. Kaikki retkemme ja vaelluksemme ovat opastettuja. Kerro varausta tehdessäsi ratsastuskokemuksestasi, niin osaamme valita sopivan hevosen ja ryhmän (kts. alla), oletpa kokematon tai jo enemmän ratsastanut. Pyrimme muodostamaan ryhmät siten, että ratsastajat ovat kokemustaan vastaavassa ryhmässä jotta ratsastusretki onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Mikäli tuttu seurue haluaa lähteä samalle retkelle ja ryhmässä on kokeneita ja kokemattomia ratsastajia, maastossa edetään turvallisuussyistä kokemattomien ehdoilla. Mikäli itse kaipaat reippaampaa menoa, ilmoittauduthan omaa kokemustasi vastaavaan ryhmään.

Ryhmän kaikille osallistujille on hyvä kertoa retken sisältö ja ohjeet etukäteen, jotta kaikki voivat rauhassa valmistautua ajatukseen ratsastuksesta. Mainitse tarvittaessa myös mahdollisista liikkumarajoitteista, sairauksista, allergioista tai hevos-/ratsastuspelosta, jolloin voimme varautua asiaan ja muokata ohjelmaa sekä valita kullekin mahdollisimman hyvin soveltuvat hevoset. Mikäli ryhmääsi kuuluvalla henkilöllä on voimakkaita pelkoja ratsastusta tai hevosia kohtaan, emme suosittele ratsastusretkeä. Tällöin on parempi tutustua hevosiin ensin maasta käsin. Ethän painosta ketään osallistumaan! Huomioithan tämän erityisesti mikäli varaat ratsastusta toisen henkilön puolesta.

Huom. Mikäli henkilö tulee tallille mutta ei esim. pelon takia pystykkään lähtemään retkelle, menee hänestä kuitenkin täysi maksu.


Toivomme Sinun kokevan ratsastuksen mukavana ja rentouttavana liikuntamuotona, jolloin voit nauttia hevosen ja ihmisen välisestä yhteistyöstä. Palvellakseen ratsastajaa parhaiten hevonen viihtyy ihmisen kanssa, joka käyttäytyy asiallisesti ja rauhallisesti tallissa sekä ratsastettaessa. Vaikka tuntisit olosi epävarmaksi tai araksi, tuntuma hevoseen löytyy yleensä nopeasti. Ripaus reipasta mieltä riittää ja kaikista mieltä askarruttavista asioista voi keskustella ratsastusoppaan kanssa.

Ryhmät

Aloittelijat / ensikertalaiset/kokeneet joilla taukoa säännöllisestä ratsastuksesta

Ratsastajat, joilla ei ole yhtään aikaisempaa kokemusta tai jotka ovat muutaman kerran ratsastaneet sekä kokeneet joilla edellisestä ratsastuskerrasta on yli kaksi vuotta. Alkuopastuksessa käydään läpi retkellä tarvittavat ratsastuksen perusasiat ja näytetään ne käytännössä. Etenemme osallistujien mukaan käyntiä ja mahdollisuuksien mukaan kokeilemme tölttiä, mikäli opas on sitä mieltä, että kaikki osallistujat ovat siihen kykeneviä. Tässä ryhmässä emme laukkaa. Tähän ryhmään voi tulla kokenutkin ratsastaja kokemattoman ystävänsä seuraksi nauttimaan rauhallisemmasta menosta. Iloinen retkimieli, halu tutustua hevoseen ja ratsastukseen tekevät retkestä onnistuneen ja usein se toimii sysäyksenä suurempaan kiinnostukseen ratsastusta kohtaan...

Lasten alaikäraja on 12 vuotta. Alle 12 vuotias lapsi, joka on käynyt ratsastuskoulussa vähintään alkeis-ja jatkokurssin, voi osallistua tälle rauhallisemmalle retkelle.

Kokeneet ratsastajat

Ratsastajat, joilla on jo perusasiat hyvin hallussa ja jotka käyvät säännöllisesti ratsastustunneilla (täytyy olla alkeis-ja jatkokurssit käyty ratsastuskoulussa sekä täytyy olla kokemusta maastossa ratsastamisesta myös reippaammissa askellajeissa erilaisilla hevosilla (ei tarvitse olla kokemusta islanninhevosista).

Tämän ryhmän kanssa käydään tarvittaessa läpi töltissä käytettävät avut ja kerrotaan niistä hevoskohtaisesti. Retkellä edetään kelin ja maaston mukaan eri askellajeissa, käynnissä, töltissä ja reippaassa laukassa (kelin mukaan = kelirikkoaikoina huhtikuussa voi olla turvallisuussyistä rajoituksia) ja ravissa mikäli maasto/keli niin vaatii. Liitopassia ei retkillä ratsasteta, vaikka tallissamme on viisikäynti hevosia, jotka hallitsevat tämänkin askellajin.

Kokeneiden retkelle lasten alaikäraja on 12 vuotta.

Huom. Mikäli retken ohjaaja huomaakin tallilla paikan päällä ettei jonkun henkilön ratsastustaidot riitäkään kokeneiden retkelle,menee hänestä kuitenkin täysi maksu.

Maksimi/minimihenkilömäärä retkillä ja vaelluksilla on ilmoitettu tuotekuvauksissa. Ryhmille (yli 5 hlöä) järjestämme myös räätälöityjä retkiä, joista voi pyytää myös erillisen tarjouksen ohjelman mukaan.

Kenelle emme suosittele ratsastusretkeä?

Emme suosittele ratsastusretkeä henkilölle, jolla on voimakkaita pelkoja hevosia tai ratsastusta kohtaan. Huomioithan tämän myös mikäli varaat ratsastusta toisen henkilön puolesta. Ethän painosta ketään osallistumaan, vaan anna jokaisen tehdä itse päätös halusta ratsastaa. Raskaana olevia emme voi turvallisuussyistä ottaa mukaan.

Lahjakortit

Meiltä voi ostaa lahjakortin halutulle summalle. Kortti on voimassa 31.3.2025 saakka. Ostaessasi lahjakortin toiselle henkilölle, tiedustele ennakkoon onko hän kiinnostunut ratsastuksesta. Ratsastus ei välttämättä ole hyvä yllätyslahja (mahdolliset sairaudet, allergiat, pelot yms).

Mitä on vaellusratsastus?

Vaellusratsastus on oiva tapa rentoutua. Se tarjoaa elämyksiä luonnossa yhdessä hevosen kanssa, kiireetöntä vaeltamista, samanhenkisten ihmisten tapaamista sekä monenlaisiin alueisiin ja niiden luontoon ja nähtävyyksiin tutustumista.

Mitä on askellajiratsastus?

Jos haluat perehtyä enemmän askellajiratsastukseen eli eri askellajien: käynnin, ravin, töltin, laukan ja passin ratsastukseen, kannattaa osallistua askellajikursseille tai -tunneille, joita järjestävät monet islanninhevostallit ja -seurat. Kilpaileminen islanninhevosella askelljikisoissa tuo uuden ulottuvuuden harrastukseen. Kun syventää tietojaan eri askellajien ratsastamisesta, saa enemmän irti myös vaelluksista ja erilaisista hevosista. Lisää aiheesta esim. www.islanninhevonen.net

Minkälaisia maastot ovat?

Talvella retket tehdään lähimaastoissa lumen takia. Lunta on kevättalvella vuodesta riippuen 60-110 cm ja maastossa on kahdenlaista jälkeä; ns. askeltietä ja aurattua polkua, jotka mutkittelevat metsässä. Askeltiellä eli hevosten itse tekemällä polulla edetään käyntiä, auratuilla poluilla vauhdikkaammissa askellajeissa. Koska reittien kunnossapito aiheuttaa lumen takia paljon työtä talvella, reitit eivät ole muunneltavissa samalla tavalla kuin kesällä.

Kesällä ja syksyllä maastoissa liikutaan sekä metsäpoluilla että jonkun verran hiekka- ja metsäautoteitä pitkin. Reitit valitaan retken keston ja ryhmän mukaan. Reiteillä on korkeuseroja, ylä- ja alamäkiä ja retkillä saatamme ylittää pikku puroja tai jokia ja joskus voimme nousta satulasta taluttamaan hevosia.

Onko hevoset kengitetty?

Hevoset on kengitetty ja talvella niillä on ns. hokit, jotka estävät liukastumisen sekä tilsakumit estämään lumen paakkuuntumisen kavionpohjiin suojakelillä. Mikäli talvi on oikein luminen, jotkut hevosistamme saattavat olla ilman kenkiä, mutta mikäli tulee liukasta, ne kengitetään heti.


Miten hevoset suhtautuvat poroihin?

Hevoset ovat tottuneet maastossa oleviin poroihin ja suhtautuvat niihin rauhallisesti, samoin kuin porot hevosiin. Poroja näkyy ajankohdastariippuen: talvella vähemmän, kesällä ja syksyllä rykimäaikaan joskus isoinakin laumoina, tokkina.

Saako hevosia hoitaa itse?

Hevoset ovat valmiiksi harjattu ja satuloitu retkeä varten. Retken jälkeen voit itse halutessasi hoitaa hevosesi.

Kuinka painavan ratsastajan hevosenne kantavat?

Ratsastajan max. painoraja on 85 kg. Vastaamme mielellämme asiaa koskeviin kysymyksiin suunnitellessanne retkeä tai vaellusta.

Olen allerginen / kasvissyöjä, miten tarjoilut?

Tarjoilussa huomioimme erikoisruokavaliot, joten mainitsemahdollisista allergioista, erikoisruokavaliosta tms., kun varaat retkeä.Retkien/vaellusten ohjaajat ovat suorittaneet hygieniapassin.


Turvallisuus
Yrityksellämme on Tukesin ohjeiden mukainenturvallisuusasiakirja ja turvallisuussuunnitelmat, joita noudatamme. Ohjeperustuu kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annettuun lakiin (75/2004). Ohjaajat ovat suorittaneet EA1 ja EA2-koulutuksen. Emme luovuta hevosta alkoholin vaikutuksen alaisena olevalle henkilölle. Tupakointi hevosen selässä on kielletty. Turvallisuusasiakirja on nähtävänä tallin ilmoitustaululla.

Tukesin ohjeita ratsastajille

1. Noudata ohjaajan / kouluttajan / palvelun tarjoajan antamia ohjeita.Tiedosta ratsastukseen liittyvät riskit. Tallin ilmoitustaululta saat lisäohjeita turvalliseen toimintaan. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

2. Ratsastuspalvelun tarjoaja on vastuussa siitä, että palvelu on turvallinen. Laki kulutustavaroiden ja ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004).

3. Ilmoita etukäteen (lomakkeella tai suullisesti) järjestäjälle mahdollista liikkumarajoitteista, sairauksista ja allergioista. Näin järjestäjä voi varautua asiaan ja tarvittessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi. Ennen hevosen selkään nousua, laita
ratsastuskypärä päähän ja kiinnitä se kunnolla.

4. Huolehdi, että jalassasi on ratsastukseen soveltuvat jalkineet ja päälläsi asianmukainen vaatetus.

5. Ratsaille noustessasi, hevosen on seistävä paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä, ohjat lyhyinä. Tarpeen vaatiessa voit käyttää koroketta. Nouse aina satulaan hevosystävällisesti: älä töki hevosta jalallasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan raskaasti.

Autamme selkäännousussa ja opetamme islantilaisen tavan nousta hevosen selkään. Islantilaisittain selkäännoustessa pidetään ohjat tuntumalla selkään nousemisen ajan. Rintamasuunta on eteenpäin, oma kylki lähellä hevosen vasenta kylkeä. Nostetaan vasen jalka jalustimeen, pidetään ohjat kädessä ja tartutaan oikealla kädellä satulan oikeanpuoleisesta siiven reunasta kiinni. Vasemmalla kädellä voi tattua hevosen harjasta. Ponnistus suuntautuu näin suoraan yläviistoon satulan päälle ja mahdollistaa hevosystävällisen, kevyen selkään nousun.

Mitoita jalustimet maasta käsin sopiviksi. Älä säädä jalustimia itsenäisesti satulassa istuen - islantilaisittain koulutetut hevoset eivät ole
tottuneet siihen ja saattavat säikähtää. Jos ohjaaja ei ehdi avuksesesi, laskeudu satulasta ja säädä jalustimet maasta käsin. Kun laskeudut satulasta, irrota ensin MOLEMMAT jalustimet ja pidä satulasta kiinni.

6. Lähde liikkeelle vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan tai ryhmän kanssa on erikseen sovittu.

7. Keskity ratsastukseen. Katso aina kulkusuuntaan niin, että pysyt ajan tasalla ja voit ennakoida tulevan tilanteen. Pidä ohjat pitkinäkin
niin, että saat ne tarvittaessa helposti lyhyiksi ja pystyt pysäyttämään hevosen tarvittaessa.

8. Hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi.

9. Säilytä aina riittävä etäisyys edelläsi kulkevaan ratsukkoon. Jos ratsastat liian lähellä edellä olevaa hevosta, se saattaa ärsyyntyä ja jopa
potkaista. Älä myöskään ratsasta toisen ratsukon vierelle, mikäli siihen ei erikseen anneta lupaa. Tämä saattaa laukaista hevosissa kilpailuvietin.

10. Pyri rratsastaessasi mahdollisimman kevyeen apujen käyttöön. Käytä kuitenkin apuja aina niin, että hevonen reagoi eikä kyseenalaista apujasi. Hevonen pitää selkeistä rajoista. Älä tee voimakkaita käsivarsien heilautus/jumppaliikkeitä hevosen selässä.

11. Jos putoat satulasta, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukana. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Odota ohjaajan ohjeita. Älä huuda tai kilju, jos säikähdät - hevonen voi pillastua kovista äänistä.

12. Älä koskaan tupakoi hevosen selässä tai sen lähellä.

Palvelun turvallisuudesta on vastuussa palvelun järjestäjä. Epäillessäsi palvelun turvallisuutta voit kysyä asiasta palvelun tarjoajalta ja
tarvittaessa ilmoittaa asiasta. Ilmoituksen voi tehdä Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon Tukesiin heidän
www-sivuilla

htts://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Vaarallinen-tavara---palvelu/Ilmoitus-vaarallisesta-tavarasta-tai-palvelusta1/

Ohjeita tallilla liikkujille

1. Noudata palveluntarjoajan ja / tai tallin henkilökunnan antamia ohjeita. Tallin säännöt ovat tärkeitä turvallisuuden ja viihtyvyyden
kannalta. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

2. Kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetun lain (75/2004) mukaan ratsastuspalvelun tarjoaja vastaa siitä, että
palvelu on turvallinen.

3. Pihattotalli on hevosten koti, joten siellä tulee käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti ja välttää esimerkiksi juoksemista ja
huutamista.

4. Älä koske hevosiin ilman tallin henkilökunnan tai omistajan lupaa.

5. Älä mene pihattoon ja tarhoihin ilman lupaa.

6. Hevosia ei saa ruokkia eikä niille saa antaa makupaloja ilman lupaa.

7. Jos käyt rehu/satulavarastossa, sulje varaston ovi aina käyntisi jälkeen.

8. Omien lemmikkieläinten tuonti tallialueelle on kiellettyä.

9. Hevoset saattavat pelästyä lepattavia kankaita ja sateenvarjoja, joten pidä niitä varoen.

10. Älä työnnä lastenvaunuja hevosten lähelle, hevonen saattaa pelästyä niitä.

11. Tupakointi on kielletty tallissa ja tallialueella, paitsi tupakointiin osoitetulla paikalla.

12. Ratsastusta katsellessasi älä anna ohjeita ratsastajille. Se on ratsastuksen opettajan/ohjaajan tehtävä.

13. Pidä huolta erityisesti lapsista. Opasta lapset toimimaan ohjeiden mukaan.

14. Varo sähköistettyjä tarha-aitoja. Sähköistetyt aidat on merkitty varoituskyltillä.

15. Autot tulee pysäköidä niille osoitetuille paikoille.

16. Jos huomaat, ettei jokin asia ole kunnossa, ilmoita siitä välittömästi tallin henkilökunnalle.


Vakuutukset

Vahinkoja voi kaikesta huolimatta sattua, koska olemme tekemisissä elävien eläinten ja ihmisten kanssa. Tiedosta ratsastukseen
liittyvät riskit. Tallillamme on Pohjolan vastuuvakuutus.


Millä kielellä opastus on mahdollista saada?

Opastus suomeksi ja englanniksi.


Pakkasraja

Talvella pakkasraja -20 C +/- 3 astetta tuuliolosuhteista riippuen. Ilmoitamme peruutuksista/muutoksista ilmoittautumisen yhteydessä annettuun
puhelinnumeroon hyvissä ajoin. Ylläksen alueella lämpötila voi vaihdella paljon! Kovalla ukonilmalla pidämme tarvittaessa tauon ja odottelemme että kuuro menee ohi.


Miten voin antaa palautetta?

Ruusut ja risut voi lähettää info(at)yllaksenvaellushevoset.fi tai puhelimitse.

Onko lähistöllä majoitusmahdollisuuutta?
Ylläksen alueella on tarjolla runsaasti kaiken tasoistamajoitusta, katso netistä esimerkiksi:

www.yllas.fi

www.yllaksenmatkailu.fi


Saako hevosia tulla katsomaan?


Hevosia voi tulla katsomaan tallin aukioloaikoina klo 10-16.Ilmoitathan kuitenkin etukäteen tulostasi, koska yrittäjä itse asuu tässä paikan päällä ja kaipaa toisinaan myös omaa rauhaa. Muistathan, että hevosia EI SAA RUOKKIA EIKÄ HEVOSILLE SAA ANTAA MITÄÄN MAKUPALOJA, koska makupalojen antaminen aiheuttaa laumassa eripuraa ja seurauksena voi olla vakavakin vahinko. Kiitos huomaavaisuudestasi!

Hevoset on yleensä valmiiksi satuloitu. Ratsastuksen jälkeen voi osallistua hoitamiseen.

Nämä kaverit tulevat välillä vastaan.