Yrittäjä - Virpi Pohjolainen

Virpi Pohjolainen ja Snille

Olen Virpi Pohjolainen ja murrosikäisestä saakka haaveillut omasta hevosalan yrityksestä. Tammikuussa 2015 sain haaveeni vihdoin toteutettua. Anu ja Riku Leppäsen supistaessa Lapin Vaellushevosten toimintaa minulle tarjoutui tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Oma elämäntilanteeni mahdollisti muuton Ylläkselle ja ryhtymisen hevosalan yrittäjäksi.

Olen kotoisin Pohjois-Savosta, Tuusniemeltä, joka on pieni maalaiskunta 60 km Kuopiosta Joensuuhun päin. Olen oikean maatilan tyttö, luonnonhelmassa kasvanut ja olen pikkutytöstä ollut eläinten kanssa tekemisissä. Vanhempani ovat olleet maanviljelijöitä ja meillä oli lypsykarjaa.

Hevosia ja ratsastusta aloin harrastamaan 12-vuotiaana, yläasteella kuvioihin tulivat myös ravurit. Yläasteen jälkeen menin opiskelemaan hevostenhoitajaksi Kiuruveden ammatilliseen oppilaitokseen Hingunniemeen, josta valmistuin hevosenhoitajaksi vuonna 1998. Valmistumiseni jälkeen olin töissä pienellä ravitallilla Outokummussa. Outokummusta muutin Kuopioon ja olin töissä mm. rakennuksilla ja ravintoloissa. Kävinpä välissä talouskoulunkin ja Kuopiossa opiskelin myös elintarvikealan perustutkinnon. Kuopiosta tieni vei Tahkolle talvi kaudeksi 2006 - 2007 töihin ravintolaan.

Rempseänä immeisenä aloin kiertämään Suomea oikein urakalla ravintola-alan töiden perässä. Tutuiksi paikkakunniksi tulivat Ala-Härmä, Saariselkä, Ylläs, Nuorgam, Utsjoki, Levi ja Äänekoski. Lapin kohteista rakkain paikka ravintola-alan hommissa oli Levi; vietin siellä kolme ikimuistoista kautta töitä tehden, lumesta, talvesta ja iltaisin otsalappujen valossa tehtävistä ratsastusretkistä nauttien. Ollessani Ylläksellä kevätsesongin vuonna 2009 töissä tutustuin Anuun, Rikuun ja Ainoon sekä hurmaavaan islanninhevosrotuun. Se oli tämän naisen menoa heti ensi töltistä lähtien!

Useita vuosia minulla oli päässäni elänyt kuitenkin ajatus, että lähden opiskelemaan lisää hevosalaa. Hevosmatkailu ja vaellusratsastus olivat vuosien aikana nousseet suureksi intohimokseni. Tammikuussa 2012 aloitin opiskelun Savon Ammatti- ja Aikuisopistossa. Joulukuussa 2014 valmistuin Green Care hevostoimijapainotteiseksi luonto-ohjaajaksi ja lisänä tein vaellusratsastuksen näytön. Tässä yrittäjyyden ohella olen opiskellut myös Yrittäjän Ammattitutkinnon.

Green Care sai sydämestäni koulutuksen aikana myös oman osansa; koin valtavan hienoja hetkiä kun huomasin kuinka eläimet ja luonto voivat vaikuttaa positiivisesti erityisryhmiin. Ylläksen Vaellushevosten pääpaino on kuitenkin vaellusratsastuksessa ja Green Care-toimintaa teen mielelläni hiljaisempina aikoina kysynnän mukaan.

Hevoset ovat minulle rakkaita työkavereita ja haluankin pitää niistä mahdollisimman hyvää huolta. Pihatto ja laumaelämä ovat mielestäni hevosten hyvinvoinnin perusta. Hevoset on luotu liikkumaan ja elämään laumassa lajitovereittensa seurassa. Kissat ovat myös erityisesti sydäntäni lähellä. Kotona maalla meillä on aina ollut kissoja ja Tuusniemelle vanhempieni hoiviin jäivät rakkaat tyttökissani Nassukka "Nassu" ja Punaposki "Punis".Tulessani Ylläkselle yrittäjäksi,täällä oli valmiina Tupo kissa. Minä suurena kissa ihmisenä olen kasvattanut kissa laumaani ja nykyään niitä onkin 5 kappaletta. Vapaa-aikanani rentoudun ja hikoilen mielelläni lavatanssien parissa. Sienestys ja marjastus ovat myös mieluisia tapoja liikkua luonnossa.

Suurensuuri kiitos Anulle ja Rikulle, jotka antoivat minulle kunnian hypätä näihin suuriin saappaisiin ja jatkaa heidän hyvin tekemäänsä elämäntyötään hevosyrittäjänä Ylläksellä.